Sitemizi Nasıl Buldunuz




Tüm Anketler

 

Osmaniye Yöresel Yemekleri

Osmaniye Yöresel Yemekleri

Tarih 09 Mayıs 2013, 00:04 Editör Editör

Osmaniye Yöresel Yemekleri

 Yöremiz mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yöresel yemeklerimizin çoğu bulgur ile yapılır; içli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık gibi... Diğer belli başlı yemeklerimiz ise; tirşik (pancar), toğga, çiçcice (domatesli pilav), kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malota çorbası, tarhana çorbası, mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli kömbedir. Ayrıca Ramazan Bayramında kuru kömbe ve pekmezli yapılır.

 

 

 

TIRŞİK

 

Malzemesi : 1 kg Tırşik yaprağı

1 kase yoğurt

1 kg nohut ile dövme

1 çorba kaşığı tuz

4 yemek kaşığı un

Yeterince su

Yapılışı : Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.

 

 

 

 

 

ÇAKILDAKLI

Malzemesi : Yarım kg biber

Yarım kg patlıcan

Yarım kg fasulye

Yarım kg domates

Yarım kg dövme

Yarım kg nohut

2 tane patates

Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

 

KISIR

Malzemesi : Yeterince bulgur

1 adet marul

3 adet domates

1 top maydanoz

1 çay bardağı yağ

1 yemek kaşığı yaprak biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı salça

Yeterince ekşi

Yapılışı : Önce bulguru tepsinin içine koyarız. Sonra bir yemek kaşığı salça ilave ederiz. Daha sonra kaynamış olan suyu bulgurun üzerine dökeriz. Bir tatlı kaşığı tuzu bulgurun üzerine ekleriz. Tepsinin içine koyduklarımızı özleşene kadar yoğururuz. Sonra malzemeleri ilave ederek, biber, yağ ve ekşi dökeriz. Sonra bunların hepsini karıştırırız.

 

 

 

 

TOĞGA

Malzemesi : 1 kase nohut

1 kase dövme

2 çorba kaşığı un

1 top nane

3 kg yoğurt

Yapılışı : Yoğurt su ile iyice çırpılır. Çırpıldıktan sonra iki çorba kaşığı un ilave edilir. Dövme ile nohut tencerenin içine atılır. Ocakta Dövme ile nohut pişene kadar karıştırılır. Sonra nane ince,ince kıyılır. Çorbanın içine atılır.Yemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir.

 

 

 

 

SÖĞÜRME

Malzemesi : 1 kg patlıcan

1 kg soğan

1 kg yeşil biber

Yapılışı : Bu malzemeler közde pişirilir. Daha sonra ufak,ufak doğranır. Ekşi, tuz ve biber ilave edilerek karıştırılır. Afiyetle yenir.

 

 

 

 

 

 

BÖREK ÇORBASI

Malzemesi : 3 kg un

1 kg soğan

1 kg taze kıyılmış et

2 çorba kasesi nohut

2 çorba kasesi dövme

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı tuz ve biber

1 tatlı kaşığı nane

1 su bardağı sıvı yağ

Yeteri kadar su

Yapılışı : 2 kg un yoğrularak hamur haline gelir. Hamur yuvarlak açılır. Açılan hamur kare, kare kesilir. Daha sonra içi hazırlanır. Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuz ve biber ile karıştırılır. Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur. Nohut ile dövme yıkanıp tencerenin içine boşaltılır. Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır. Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır. Dövme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salçası yakılır. Çorbanın üzerine dökülür. Yemek hazır hale gelir.

 

 

TELEME

Malzemesi : 1 kg süt

4-5 adet incir kozalağı

Yapılışı : Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır. Süt yoğurt kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder. Süt yoğurt kıvamına geldikten sonra teleme beş dakika sonra hazırdır.

 

 

 

EL TURŞUSU

Malzemesi : 1 adet kabak

5-6 adet patlıcan

5-6 adet yeşil biber

3-4 diş sarımsak

Bir miktar sumak ekşisi

Yeterince tuz

Yapılışı : Sebzeler yıkandıktan sonra küp, küp doğranır. Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile 15-20 dakika kadar haşlanır. Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur. Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur. Suyun içine bir miktar sumak ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilir.El turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır.

 

 

 

 

 

YÜZÜK ÇORBASI

Malzemesi : 1 kg kadar un

Yeterince su ve tuz

Nohut ve ekşi

İç harcı için : Yarım kg kuru soğan

250 gr kıyma

Yarım demet maydanoz

Yeterince tuz ve karabiber

Sosu için : 1 su bardağı yağ

Yarım yemek kaşığı salça

4-5 diş sarımsak

Bir miktar kuru nane

Yapılışı : 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

İç harcı : Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır. Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.Önceden hazırlanan hamur küçük pazı haline getirilerek kare, kare kesilir. Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır. Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Bir miktar nohut haşlanır.Nohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır. Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır. Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir.

Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenir.Hazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür. Böylece çorba hazır hale gelir.

 

 

 

TUTMAÇ

Malzemesi : 2 adet yumurta

2 su bardağı un

İnce irmik

Süzme yoğurt

Yağ, et, havuç

Kereviz, soğan

Yapılışı : Yağ tavada eritilir. Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir. Havuç, kereviz ve soğan ilave edilerek, üzerine su katılıp etler iyice pişirilir. Suyu süzülür. Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilir.Bir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanır.Tutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilir.Önceden yapılan sos üzerine dökülür.

 

 

SARMA İÇİ

Malzemesi : Bir miktar ince bulgur

Bir baş kuru soğan

Yarım kilo kadar domates

Bir demet maydanoz

Yeşil soğan

1,5 çorba kaşığı salça

1 su bardağı yağ

Yeterince tuz

Yapılışı : Bir baş soğan halka, halka doğranır.Bir su bardağı yağ ile bir süre kavrulur. Daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ilave edilir. Bir sürede bunlar kavrulur. Sonra tuz ve biber eklenir. Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına göre su ilave edilir. Su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir. Bulgur suyu çektikten sonra üzerine önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır.

 

 

 

 

İÇLİ KÖFTE

Malzemesi : 1 kg kıyma

6 adet soğan

Tuz, biber, un

Simit (küçük bulgur)

İrmik

Yapılışı : Dışının hazırlanışı, irmik, un, simit, tuz, bir miktar su ve salça karıştırılıp, yoğrularak hamur haline getirilir.

İçinin hazırlanışı : Kıyma kavrularak üzerine soğanlar doğranarak tuz, biber, kimyon ve salça koyularak soğutulmaya bırakılır.

Hamuru yumurta şeklinde yuvarlayıp ortasını oyarak içine kıyma konulur ve ağzı kapatılır. Aynı şekilde belli büyüklükte yeterince yapılır. Buzdolabından sonra kaynatılarak yenebilir.

 

 

SİR

Malzemesi : Biraz un

Maya, ayran

Sarımsak ve tere yağ

Yapılışı : Mayalı hamur biraz yoğrulur. Mayalı hamur piştikten ve soğuduktan sonra ufak, ufak bölünür. Bir tencerenin içinde yeterince sarımsak ezilip ayranla karıştırılır. Karıştırılan ayran tencerenin içine dökülür. Daha sonra tere yağ eritilerek yapılan karışımın üzerine dökülür. Servise hazır hale gelir.

 

 

TEREYAĞLI KUYMAK

Malzemesi : Yeteri kadar un

Tereyağ, Pekmez

Su, Tuz

Yapılışı : Tencereye bir litre kadar su konulur. İçine tuz atılır. Su kaynatılır.Suyun içine un yavaş yavaş konmaya başlanır ve un iyice hamur haline getirilir. Sonra tereyağ eritilir. İçine pekmez konulur. Tekrar hamur bir tabağa koyarak o­nu yani hamurun içi hamur şeklinde açılır. Tereyağ konulur ve servis yapılır.

 

 

UN BULAMACI

Yapılışı : Bir kaba su konarak su biraz ısıtılır ve içine bir miktar şeker suyun içinde iyice eritilir. Suyun tadına bakılarak şekerin yeterli olup olmadığı öğrenilir. Sonra içine bir miktar un katılır. Sonra bunu iyice karıştırarak katılaşması sağlanır. Katılaşınca ocaktan inecek ve üzerine taze yağı üzerine kızdırıp dökeriz ve yemeğiniz hazır olur.

 

SÜLLÜM

Malzemesi : 1 kg ıspanak

1 kaşık tuz

1 kg yoğurt

1 baş sarımsak

Yapılışı : Ispanak iyice kaynatılarak süzekte süzülür. Daha sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır. Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir. Yenmeye hazırdır.

 

EKŞİLİ

Malzemesi : Nohut, Dövme

Kuru ve yeşil fasulye

Patlıcan, kabak

Lahana, salça

Sarımsak, yoğurt

Yapılışı : Nohut, dövme, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır. Üzerine su konularak kaynatılır.Yağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız. Ezilmiş sarımsaklarda atılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır.

KÖMBE

Malzemesi : Un, yoğurt, süt

Maya, şeker, tahin

Kömbe kokusu, tarçın

Çörek otu, karanfil, yağ

Yapılışı : Büyük bir kabın içine un ince elekle elenir. Elenen unun içine şeker ve hazırlanan baharatlar konulup iyice karıştırılır. Daha sonra yoğurt, maya ve yağ ilave edilip ılık sütle yoğrulur.İyice yoğrulan hamurun mayalanması için üzeri kalın bezlerle sıkıca kapatılır.bir gece bekletilen hamurun mayası geldiği zaman ekmek tahtasının üzerine yağlanır. Hamur yumurta büyüklüğünde alınır, yuvarlak şekil verilerek üzerine bastırılır.Şekil verilen hamurun üzerine susam atılır. Kömbeler tepsiye dizilerek fırında pişirilir.

 

 

 

 

 

PEKMEZLİ

Yapılışı : Una yoğurt, süt, maya, tahin ve biraz tuz ilave edilerek yoğrulur. Hamur dinleninceye kadar kreması hazırlanır.

Kremanın Hazırlanışı : Su ile şeker koyulaşıncaya kadar iyice kaynatılır.Pişmiş süt ilave edilir.Biraz piştikten sonra soğutulur. İçine tahin katılır, birazda un ilave edilerek hepsi birden yoğrulur.Tepsiye döşenerek fırına sürülür.

 

YAYLA ÇORBASI

Malzemesi : Dövme, yoğurt(Ayran)

Nane ya da maydanoz, tuz

Yapılışı : Dövme biraz pişirilip ayranla karıştırılır. Karıştırılan malzemeler iyice kaynatılır.

 

 

ÇEKME

Malzemesi : 1 kg kuzu budu

2 bardak pirinç

3 kaşık yağ

Yarım kaşık salça

Yeterince tuz, su

Maydanoz, karabiber

Yapılışı : Önce pirinç yıkanır. Parmak dayanacak kadar tuzlu suda ıslatılır. Et dört parçaya bölünür, sekiz bardak suda haşlanır. Biraz tuz konulur.Tekrar kaynatılır. Pişince sudan alınır. Bu parçalar üzerine bulamaç kıvamına getirilen salça sürülür. Elektrikli kapaklı ızgara üzerine konur. Her tarafı nar gibi kızartılır.Etlere salça sürmek suretiyle fırında da kızartılabilir.İki bardak pirinç, dört bardak et suyu ile pirinç pilavı pişirilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülür. Pilav demlendirilir.Büyükçe servis tabağına pilav düzenlice dökülür. Üzerine kıyılmış maydanoz ve karabiber serpilir. Servise hazırdır.

 

 

ANALI KIZLI

Malzemesi  :  1 kg ince bulgur

                        250 gr dövülmüş et

                        4 su bardağı un

                        1 tatlı kaşığı biber salçası

                        Tuz, karabiber, kimyon

                        1 bardak su

                        1 Yumurta

İçi için       :    1 kg kıyma

                        1 kg soğan (ince doğranmış)

                        1 tatlı kaşığı biber salçası

                        250 gr tereyağ

                        Tuz, karabiber, kırmızı biber

Sosu için   :    6 su bardağı et suyu

                        1 tatlı kaşığı biber salçası

                        1 su bardağı nohut

                        2 yemek kaşığı tereyağ

                        1 yemek kaşığı nane

                        2 bardak limon suyu

Yapılışı   :      Bulgur ıslatılır. Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur. Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp  el ıslatılarak bu parçalar açılır. İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır. Daha sonra pişirilir.

 

SAC KÖMBESİ

Malzemesi  :   Un, yoğurt

                         Karbonat, tuz

                         1 kg kıyma

                         1 kg kuru soğan

                         Salça, karabiber

                         Kırmızı biber

Yapılışı   :     Orta büyüklükte doğranan soğan kıyma, salça, tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır. Ekmek tahtası üzerinde sacın dolusu ince, ince açılan hamur saca yerleştirilir. Aralarına yağ ve yoğurt sürülerek iki veya üç kat yerleştirilen yufkaların üzerine iç döşenir.Üzerine tekrar yağ ve yoğurt sürülerek iki üç kat yerleştirilir. En üste yağ sürüldükten sonra bıçakla baklava dilimi şeklinde kesilir. Üzerine diğer sac kapatılır. Altına odun yakılarak pişirilir.

 

LEPE

Yapılışı  : İlk olarak su kaynatılır. Patates ufak ufak doğranır.Bulgurun üzerine kaynatılan su dökülür. Patates eklenir. Doğranmış soğan salça ve karabiberle pişirilir. Kaynayan patatesle pişen bulgurun içine atılır ve biraz tepside dinlendirilir.

 

NAR EKŞİSİ

Yapılışı  : Olgunlaşan narlar toplanır. Çarpılır ve taneleri bir torba içine doldurulup iyice ezilir. Çıkan su büyük kazanlarda iyice kaynatılır. Rengi siyahlaşana kadar kaynatılır. Tadı çok güzeldir ve oldukça şifalıdır.

 TURUNÇ EKŞİSİ

Yapılışı  :   Turunç sıkılarak büyük bir kaba konur ve rengi siyahlaşana kadar kaynatılır.

 SOMAK EKŞİSİ

Yapılışı  :  Ağaçtan toplanarak ezilir. Sonra yıkanır süzülür. Ekşidikten sonra kavanozlara konarak yemeklere ilave edilir.

Bu haber 8638 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Osmaniye Tanıtım Portalı
TELEFON &FAKS: +90
E-POSTA : bilgi@osmaniye.org